Wijngaard

Wijngaard met hoeddragende man in 't midden

de Wijngaard

De wijngaard vormt het hart van de Amsteltuin. Op ruim een hectare groeien hier ruim 3.500 wijnranken van vijf druivenrassen: Solaris, Johanniter, Souvignier Gris, Pinotin en Cabernet Cortis. Geen klassieke, maar gekruiste druivensoorten die gemakkelijk met wat minder zon rijpen. Ook zijn deze soorten beter resistent tegen valse meeldauw.

Gunstig terroir

Terroir is het Franse woord voor de kenmerken van de grond en omgeving waar de druivenplant groeit. Vooral schrale grond dwingt de druivenplant om op zoek te gaan naar voedingsstoffen en mineralen. De plek van onze wijngaard is niet toevallig door onze voorgangers gekozen. In tegenstelling tot wat de naam Amstelveen doet vermoeden, bestaat de grond uit zavel, een mengsel van klei en zand. Een gunstig terroir voor onze wijnranken en daarmee voor de geur, smaak en kleur van onze wijnen

Het hele jaar door

De druiventeelt vraagt het hele jaar door aandacht. Het karakter van de wijn wordt in de wijngaard bepaald. Opbinden, snoeien, ontbladeren, toppen, maaien. Met een vast team van vrijwilligers krijgen we het voor elkaar.

We produceren zelf

Oogsten doen we met de hand; het plukken neemt zo’n vijf tot zes dagen in beslag, verdeeld over ongeveer twee maanden. Na het kneuzen ziet het proces voor witte wijn, rode wijn en rosé er verschillend uit, maar we doen bijna alles zelf! Persen, gisting, lagering, filteren, noem maar op. Alleen het bottelen van de witte en rode wijnen gebeurt bij Wijngaard St. Martinus; de rosé wordt in Duitsland gebotteld.